Herba z hibiskuka- napar z historią


Herbata z hibiskusa to bardzo popularny i lubiany napar, który w krajach takich jak np. Egipt, ma bardzo długą historię.

Hibiskus herbata- trochę historii

 

Hibiskus znany jest także pod nazwą malwy sudańskiej, ale na rynku spotkamy też jego inne nazwy (np. karkade lub czerwone złoto faraonów). Hibiskus herbata (https://www.krainaherbaty.pl/herbata-owocowa/hibiskus) przygotowywana jest na bazie suszonych kwiatów hibiskusa. Napój ten największą popularnością cieszy się w krajach muzułmańskich, gdzie np. w Afryce Północnej czy na Bliskim Wschodzie bardzo często pija się go zarówno na ciepło, jak i na zimno (dla orzeźwienia). Herbata hibiskus bardzo ważną rolę odgrywa w życiu ortodoksyjnych muzułmanów, którzy zgodnie z zasadami islamu, mają zakaz spożywania alkoholu. Ciekawostką jest to, że bardzo mocno zaparzone, a do tego obficie posłodzone kwiaty hibiskusa, zastępują tam nasze wino. Co więcej, napój ten często pija się z kieliszków, przez co też celebruje się nim ważne uroczystości jak choćby śluby.

Herbata hibiskus jako tradycyjny napój

 

Choć herbata hibiskus największą popularnością cieszy się w Egipcie, przez co też przez niektórych nazywana jest „herbatką egipską”. Napój jednak popularny jest również wśród chrześcijan, którzy pijają go przy okazji różnego rodzaju świąt kościelnych (zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia). Jamajczycy z kolei, na bazie hibiskusa przygotowują swoją herbatę bożonarodzeniową. Zwyczaj parzeni herbaty z hibiskusa dotarł do Afryki najprawdopodobniej Azji. Największe uprawy hibiskusa znajdują się dziś w Sudanie.