Garam masala na zdrowie


Przyprawa garam masala nie cieszy się dużą popularnością, jednak warto ją poznać i wdrożyć do diety, ponieważ ma świetne właściwości prozdrowotne.

Garam masala jest mieszkanką ziół pochodzącą z Indii, jest znana głównie ze swoich silnych właściwości antynowotworowych. Bardzo pozytywnie działa na trawienie, zapobiega zaparciom, jest zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę, wpływa pozytywnie na cały organizm. Spożywana regularnie sprawi, że nasz organizm będzie bardziej odporny na wszelkiego rodzaju wirusy oraz bakterie.garam masala na wage

Przyprawa ma działanie antynowotworowe, dowiedziono, że ze względu na swoje właściwości oczyszczające i detoksykujące pozytywnie działa na zmniejszenie guzów nowotworowych. Posiada mnóstwo antyoksydantów, dzięki temu wspomaga proces leczenia, warto ją stosować również profilaktycznie, jeśli obawiamy się zachorowania, czy mamy predyspozycje rodzinne.

Przyprawę można stosować do zup, dań mięsnych oraz wegetariańskich. Skład przyprawy może się różnić w zależności od kraju jej pochodzenia, ale przeważnie zawiera czarny pieprz, cynamon, kardamon, kminek, goździki, gałkę muszkatołową. W niektórych kombinacjach można spotkać w jej składzie również liście laurowe, kolendrę oraz koper włoski. Przyprawa garam masala (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/garam-masala-premium-bez-soli) ma lekko słodki smak, idealnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz warzywnymi.

Przyprawę garam masala bez wątpienia warto stosować i dodawać do potraw, na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc w walce z wieloma dolegliwościami. Ważna jest również profilaktyka, dzięki temu można zachować zdrowie.