Zioła na cukrzycę – jak działają?

Badania naukowe potwierdzają, że stosowanie ziół może wspomagać leczenie cukrzycy, między innymi przez zwiększenie wrażliwości na insulinę oraz regulowanie poziomu cukru we krwi.

Jak działają preparaty z ziół?

Zioła na cukrzycę mogą obniżać poziom glukozy przez ograniczenie wchłaniania cukru z przewodu pokarmowego, a także przez stymulowanie wydzielania insuliny. Jednocześnie działanie niektórych roślin pozwalana na ograniczanie do minimum powikłań, które występują w cukrzycy, na przykład zmian w naczyniach krwionośnych, prowadzących do rozwoju takich dolegliwości jak stopa cukrzycowa. Zioła mają również korzystny wpływ na układ nerwowy oraz chronią przed konsekwencjami zmian metabolicznych.

Przed zakupem ziół na cukrzycę należy zapoznać się z informacjami na temat danego preparatu, a w przypadku wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa stosowania określonych ziół trzeba skonsultować się z lekarzem.

Zioła na obniżenie cukru

Takie działanie wykazuje między innymi korzeń żeń-szenia, liść pokrzywy, nasiona kozieradki, liście morwy białej i naowocnia fasoli. Ich wpływ na organizm może polegać na stymulowaniu produkcji insuliny, ograniczaniu wchłaniania cukru, a także zwiększaniu ilości glukozy magazynowanej w formie glikogenu w wątrobie.

Dobrze dobrane zioła mogą okazać się bardzo dobrym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Warto jednak pamiętać, że stosowanie takich preparatów przynosi dobre efekty wyłącznie pod warunkiem, że są przyjmowane regularnie i przez dłuższy czas.