Zielona herbata – rodzaje i sposób przygotowania

zielona herbata

Herbata należy do najbardziej popularnych napojów na świecie. W sklepach znajdziemy bardzo szeroki wybór różnych herbat.

Rodzaje zielonej herbaty

zielona herbataTen gatunek występuje w bardzo wielu odmianach, do których zalicza się:

– sencha – wyróżnia się wyrazistym smakiem i żywym kolorem,

– gunpowder – pochodzi z Chin, daje złocisty, aromatyczny napar,

– kukicha – japońska herbata o jasnożółtym kolorze i delikatnym smaku,

– longijng – herbata o jasnym odcieniu i łagodnym aromacie.

Warto pamiętać, że każdy rodzaj herbaty ma nieco inne właściwości i będzie również wymagał innego przygotowania.

Parzenie herbaty zielonej

Zielona herbata z KrainaHerbaty.pl musi być parzona w temperaturze niższej niż czarna. Zazwyczaj odpowiednia temperatura wody wynosi 70-80 stopni Celsjusza. Parzenie powinno trwać przez dwie-trzy minuty.

Ten gatunek herbaty znany jest przede wszystkim z prozdrowotnych właściwości, które zostały potwierdzone przez wiele badań. Naukowcy zauważyli między innymi, że picie tego naparu znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka, przede wszystkim raka skóry. Substancje znajdujące się w tej odmianie herbaty mają również pozytywny wpływ na skórę, spowalniają procesy starzenia się i pomagają w walce z cellulitem. Oczywiście nawet z tym napojem nie można przesadzać, ponieważ pity w zbyt dużych ilościach może powodować negatywne skutki uboczne, w tym nawet rozwój chorób takich jak anemia.