Różnorodne walory ziela angielskiego

ziele angielskie sklep

W kuchni polskiej stosuje się wiele aromatycznych przypraw poprawiających i podkreślających ich walory smakowe. Większość z nich sprowadzana jest z różnych zakątków na całym świecie. 
Ziele angielskie w ziarnach


To bardzo popularna przyprawa uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej, największe zasoby znajdują się na Jamajce. Ziele angielskie występuje pod bardzo różnymi nazwami, najczęściej związanymi z pieprzem (pachnący, goździkowy). To efekt pomyłki Hiszpanów, którzy szukali pieprzu a znaleźli ziele angielskie

Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni

Nie wyobrażamy sobie potraw mięsnych bez dodatku tej przyprawy. Dodajemy go do pieczeni, bigosu fasolki po bretońsku, pasztetów, różnych farszów. Niezastąpione jest także w sosach oraz jako dodatek do słodkich deserów (ciast, lodów). Tą swoją popularność zawdzięcza bogatemu aromatowi będącemu mieszanką goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru. Smak ma ostro kwaśny, bardzo intensywny, dlatego dodajemy tylko kilka ziaren i rzadko je zjadamy.

Zastosowanie ziela angielskiego w lecznictwie

W ziołolecznictwie częściej używana jest nazwa korzennik lekarski (taką nazwą określa się drzewa, na których rosną ziarna. Owoce i liście wykorzystywane są do sporządzania naparów i olejków stosowanych głównie w problemach trawiennych, przy zaparciach, przeziębieniach. Zewnętrznie głównie w leczeniu trądziku, reumatyzmu. Dzięki zawartości eugenolu ma właściwości przeciwbólowe.