Przydatne właściwości i zastosowania nasion konopi

nasiona marihuany

Właściwości lecznicze nasion konopi są znane ludziom od tysięcy lat. Mają one niezwykle szerokie zastosowanie, korzystnie wpływają na organizm. Preparaty sporządzone na ich bazie, pomagają w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości i chorób.

Nasiona konopi mogą pomóc m.in w:

nasiona marihuany
  • Nasiona konopi mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne;
  • Wzmacnia system immunologiczny;
  • Normalizuje układ nerwowy i mózg, poprawia pamięć;
  • Działa uspokajająco, poprawia sen;
  • Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego;
  • Usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, usuwa toksyny z organizmu;
  • Poprawia regenerację uszkodzonych tkanek;
  • Pozytywnie wpływa na męską potencję;
  • Stymuluje produkcję mleka u matek karmiących piersią;
  • Łagodzi różnego rodzaju bóle, w tym bóle przerywane u kobiet;
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka;

Nasiona marihuany są zazwyczaj przetwarzane na olej, który jest bardziej skoncentrowany i silniejszy w celach leczniczych, ale o wiele łatwiej jest zrobić pastę lub napar w domu. W tym celu sproszkowane nasiona miesza się z ciepłą wodą w różnych proporcjach (więcej wody na napar, mniej na pastę).

Wykorzystanie gotowania

Nasiona konopi mogą być wykorzystywane w różny sposób do celów spożywczych: można je jeść obrane, wykiełkowane, zmielone na mąkę, zrobić z nich olej i mleko. Po przygotowaniu nasion w określony sposób, są one wykorzystywane w różnych potrawach lub spożywane samodzielnie. Kiełkujące i surowe, obrane nasiona można dodawać do sałatek. Po rozdrobnieniu mogą być używane do przyrządzania zup, dań gorących, przekąsek, sosów i wypieków. W smaku przypominają nieco orzechy, mają delikatną cierpkość i goryczkę.