Naga jolokia – jak uzyskać piekielnie ostry smak?

bardzo ostra papryka

 

 

Miłośnikom mocnych kulinarnych wrażeń, szczególnie lubiącym kuchnię meksykańską i orientalną nie obca jest nazwa naga jolokia. Dzięki zastosowaniu tej rośliny przyprawowej można uzyskać na prawdę piekielnie ostre dania, które charakteryzują sporą część potraw w orientalnych kuchniach.

Czym jest naga jolokia?

Ta roślina, której owocami są małe podłużne papryczki, zwana jest także ghost pepper oraz wężową papryką chili. Naga jolokia pochodzi z północno – wschodnich Indii i Bangladeszu. Należy do topowej grupy najostrzejszych papryk świata, których stopień ostrości mierzony jest skalą Scotville`a. Używana jest w formie sproszkowanej z wysuszonych papryczek jako przyprawa, która nadaje nie tylko ostry, ale także niezwykle aromatyczny smak i zapach daniom.

Jakie właściwości posiada naga jolokia?

Oprócz oczywistych walorów smakowych i zapachowych naga jolokia posiada również bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim znane są jej właściwości antybakteryjne oraz rozgrzewające. Pobudza apetyt, wspomaga trawienie, a także wpływa na wzrost poziomu odporności. Osoby, które dobrze znoszą ostre potrawy mogą skorzystać z tych dobrodziejstw pochodzących z natury.

Do czego używa się paprykę naga jolokia?

Przyprawa świetnie podnosi smak mięs duszonych, pieczonych oraz sosów. Doskonale nadaje się do uzyskania wyrazistości ryżu, makaronu i kaszy. Należy obchodzić się z tą papryką ostrożnie, ponieważ już niewielka ilość dodana do potrawy daje bardzo pikantny smak, zatem trzeba uważać aby nie przesadzić.