Królowa wśród herbat

Uważana za najczystszą wśród wszystkich herbat, gdyż w trakcie jej produkcji istnieje najmniej procesów przetwarzania. Ograniczają się one do prostego suszenia i pakowania. Biała herbata nie jest poddawana żadnej fermentacji, powstrzymywane są nawet procesy więdnięcia, gdyż pąki kwiatów zbierane są już wczesną wiosną oraz chronione są przed oddziaływaniem promieni słonecznych. Ma to na celu powstrzymanie produkcji chlorofilu – substancji, która odpowiada za zielony kolor liści.

Dzięki temu białe herbaty zachowują swój delikatny smak i zapach oraz słomkową, niemal białą barwę. Stąd właśnie napój ten czerpie swoją nazwę. Ogromną jej wadą jest jednak cena, na którą niewielu może sobie pozwolić. Ze względu na zaangażowanie, jakie potrzebne jest w trakcie jej produkowania, koszt jej produkcji jest znacznie wyższy niż czarnej herbaty. Nic więc dziwnego, że jest znacznie słabiej spopularyzowana niż inne jej siostry.

Niemniej biała herbata posiada silną koncentrację dobroczynnych substancji, które mają pozytywny wpływ na cały, ludzki organizm. Stosowana jest często w przypadku diet, gdyż zapobiega tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych, a także przyśpiesza metabolizm. Jak inne herbaty działa również pobudzająco i relaksująco w zależności od pory stosowania oraz potrzeby. Zdaje się nawet dwukrotnie zdrowsza od zielonej herbaty, która to jest jedną z najczęściej wykorzystywanych i najbardziej cenionych herbat na świecie.