Herbata jaśminowa – dlaczego warto ją pić?

Prawdopodobnie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że herbata to nie tylko smaczny napój, ale napar, który ma liczne właściwości. Jednym z rodzajów wartych uwagi jest herbata jaśminowa, która cieszy się coraz większą popularnością. Dlaczego warto regularnie sięgać po ten aromatyczny napój?

Zalety herbaty jaśminowej

Przede wszystkim warto wiedzieć, że jest to napój o wyjątkowym smaku oraz aromacie. Jednym z atutów herbaty jaśminowej jest ochrona przed wystąpieniem zawału serca. Jest to możliwe, ponieważ ten rodzaj herbaty pomaga znacząco zredukować ilość złego cholesterolu występującego w organizmie. Dodatkowo napar dobrze wpływa na skórę – wspomaga łagodzenie objawów oparzenia słonecznego, okazuje się pomocny również w przypadku wystąpienia zapalenia spojówek. Warto wiedzieć również o tym, że zawarte w herbacie jaśminowej składniki mają działanie spowalniające proces starzenia, co sprawia, że jest to napój szczególnie atrakcyjny dla pań dbających o swój wygląd.

Jak parzyć herbatę?

Najlepszym pomysłem jest sięgnięcie po susz. Do filiżanki należy wsypać jego jedną łyżeczkę, a następnie zalać gorącą wodą (75 stopni C). Sam proces parzenia napoju nie powinien trwać dłużej niż 3-4 minuty. Powinno się pić dwie filiżanki herbaty jaśminowej dziennie.