Guanabana – kompendium wiedzy


Guanabana to niesamowity owoc, który rośnie w Ameryce Południowej i Północnej. Owoc ten od bardzo wielu lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej, ale dopiero w ostatnim czasie doceniony został przez Europejczyków. Guanabana w swoim kształcie zbliżony jest do gruszki. Owoc charakteryzuje się zieloną i nieco chropowatą skórką. W środku znajduje się z kolei biały i bardzo soczysty miąższ. Warto wspomnieć o tym, że korzystne właściwości ma nie tylko owoc, ale również same liście.

Jak można jeść guanabanę?

W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście napoje i specjalne koktajle, które przyrządzane są bezpośrednio z miąższu guanabany. Bardzo wiele osób dodaje ten owoc również do różnorodnych owoców albo po prostu je go na surowo po dokładnym umyciu. Jeżeli chodzi o wspomniane powyżej liście z guanabay, to przygotowuje się z nich główne lecznicze napary.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jakie właściwości zdrowotne?

Guanabana może pochwalić się nie tylko niesamowitym smakiem, ale również wieloma drogocennymi właściwościami zdrowotnymi. Owoc ten od wielu lat wykorzystywany jest do walki z pasożytami układu pokarmowego. Guanabana doskonale sprawdzi się przy biegunce, nadciśnieniu, gorączce albo przy różnych chorobach serca. W owocu znajduje się bardzo wiele drogocennych witamin, dlatego też jego systematyczne spożywania przyczynia się do zwiększenia dobrostanu organizmu i poprawieniu stanu układu odpornościowego.