Guanabana to niesamowity owoc, który rośnie w Ameryce Południowej i Północnej. Owoc ten od bardzo wielu lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej, ale dopiero w ostatnim czasie doceniony został przez Europejczyków. Guanabana w swoim kształcie zbliżony jest do gruszki. Owoc charakteryzuje się zieloną i nieco chropowatą skórką. W środku znajduje się z kolei biały i bardzo soczysty miąższ. Warto wspomnieć o tym, że korzystne właściwości ma nie tylko owoc, ale również same liście.
Jak można jeść guanabanę?
W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście napoje i specjalne koktajle, które przyrządzane są bezpośrednio z miąższu guanabany. Bardzo wiele osób dodaje ten owoc również do różnorodnych owoców albo po prostu je go na surowo po dokładnym umyciu. Jeżeli chodzi o wspomniane powyżej liście z guanabay, to przygotowuje się z nich główne lecznicze napary.
Jakie właściwości zdrowotne?
Guanabana może pochwalić się nie tylko niesamowitym smakiem, ale również wieloma drogocennymi właściwościami zdrowotnymi. Owoc ten od wielu lat wykorzystywany jest do walki z pasożytami układu pokarmowego. Guanabana doskonale sprawdzi się przy biegunce, nadciśnieniu, gorączce albo przy różnych chorobach serca. W owocu znajduje się bardzo wiele drogocennych witamin, dlatego też jego systematyczne spożywania przyczynia się do zwiększenia dobrostanu organizmu i poprawieniu stanu układu odpornościowego.