Gdzie jest wykorzystywany biały mak?

Biały mak jest wykorzystywany głównie w kuchni do przyrządzania przepysznych potraw. Jest niezastąpiony przy przygotowywaniu słodkich wypieków, jak również do przyrządzania innego typu potraw, w tym dań wigilijnych. Jest delikatniejszą i z pewnością słodszą wersją maku niebieskiego, więc idealnie wpisuje się w gusta łasuchów.

Dobroczynna moc bakalii, w tym ekologicznego białego maku stanowi podstawę do tego, żeby używać go jak najczęściej w kuchni. Pomimo tego, że biały mak nie należy do najtańszych produktów spożywczych, przynajmniej raz w roku, z okazji świąt Bożego Narodzenia powinien się znaleźć w ulubionym daniu rodzinnym. Bakalie w formie białego maku są bardzo specyficzne dla gastronomii. Nie tylko ze względu na to, że nie są jeszcze tak powszechne i często używane w gastronomii, jak mak niebieski, ale również ze względu na to, że ich walory estetyczne, jak również smak jest niezastąpiony. Nawet mak niebieski nie jest tak słodki i delikatny w stosunku do białego maku, więc taki pyszny dodatek musi się znaleźć na talerzu wigilijnym.

Słodycz nad słodyczami – biały mak

Przepyszny, słodki biały mak (https://planteon.pl/bakalie-orzechy-i-ziarna/mak-bialy-ziarno), to okazja do stworzenia wielu dań, które z pewnością zachwycą smakoszy. Zaletą białego maku jest również fakt, że jest to dodatek, który działa uspokajająco. Dla osób na co dzień zmagających się z sytuacjami stresowymi, wydaje się być znakomitym rozwiązaniem. Co więcej mak jest produktem naturalnym, który wykorzystywany jest do produkcji leków, w tym morfiny – silnego leku znieczulającego. Oprócz tego jest cennym składnikiem bogatym w:
• Witaminę A,
• Witaminę E,
• Witaminę D.