Dziurawiec to znane od wieków zioło, którego lecznicze właściwości wykorzystywały już nasze babcie. Zioło zawiera dwie aktywne substancje – hyperycynę i kwercetynę, które zapewniają mu wszechstronne działanie lecznicze, korzystnie oddziałujące na nasze zdrowie.
Dziurawiec – na co można go stosować?
Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych polskich ziół, które można zbierać samodzielnie na łąkach, polanach, na skraju lasów. Najbardziej znanym zastosowaniem rośliny jest przeciwdziałanie stanom zapalnym błony śluzowej żołądka oraz jelit. Dziurawiec dostępny na KrainaHerbaty.pl stosuje się jako napar wspomagający apetyt, pomagający zwalczać zgagę czy wzdęcia. Zioło wykazuje również skuteczność w walce z niestrawnością, biegunką, kamicą nerkową i bólami brzucha rożnego pochodzenia. Wiele osób zapomina jednak, że picie naparu z dziurawca ma działanie wzmacniające naczynia krwionośne włosowate, a także działa ściągająco i antyseptycznie na błony śluzowe. Dziurawiec stosowany na rany przyśpiesza ich gojenie oraz zmniejsza obrzęk.
Jak stosować dziurawiec?
Dziurawiec można zbierać i następnie suszyć samodzielnie – do wykonania naparu należy wsypać do szklanki 1 łyżkę suszonego dziurawca, zalać go wrzątkiem i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na około 15 minut. Można spożywać do 2 szklanek naparu dziennie, najlepiej pijąc po pół szklanki po każdym posiłku lub przed jego spożyciem, w zależności od tego, jakie działanie naparu chcemy otrzymać.