Dlaczego warto jeść brokuły – dobroczynny sulforafan

Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce i warzywa mają dobroczynny wpływ na organizm. Jednak niektóre z nich mają działanie lepsze od innych, a substancji w nich zawartych nie da się uzyskać w laboratoriach. Taką właśnie substancją jest między innymi sulforafan – https://evita.sklep.pl/pl/sulforafan-400mcg-60kaps.html, związek występujący w warzywach z rodziny krzyżowych. Najcenniejszym źródłem tego dobroczynnego związku są brokuły, a raczej kiełki brokułów, które zawierają go nawet 100 razy więcej niż dojrzały brokuł.

Co daje sulforafan?

Sulforafan to związek, który w środowisku naukowym zyskał miano przeciwnowotworowego. Jest to związane przede wszystkim ze zjawiskiem, które jest w stanie wywołać. Nosi ono nazwę apoptoza i polega na tym, iż organizm samoczynnie wydala komórki zużyte lub takie które uznaje za uszkodzone. To właśnie ten proces sprawił, że sulforafan zyskał taki przydomek, ponieważ w taki sam sposób organizm traktuje komórki rakowe, co w efekcie doprowadza do ich wydalenia z organizmu jako uszkodzone. Takie działanie tego związku potwierdza bardzo wiele przeprowadzonych badań, które dały jednoznaczne wyniki.

Gdzie znaleźć sulforafan?

Sulforafan występuje naturalnie w roślinach, zaliczanych do tak zwanych krzyżowych. Na szczycie listy roślin zawierających ten związek znajduje się wspomniany brokuł i jego kiełki. Jednakże spore jego ilości zawiera także kalafior, kapusta, jarmuż, wasabi, kalarepa, rukola, gorczyca, rzeżucha, rzodkiew, brukselka czy tez kapusta chińska. Najlepiej, jeżeli można je spożywać na surowo, ewentualnie gotowane jak najkrócej, aby dzięki temu uniknąć utraty dobroczynnego związku. Co ciekawe, sulforafan polecany jest także dla osób cierpiących na cukrzycę, badania pokazały bowiem, iż jest w stanie przyczynić się do obniżania poziomu cukru. Według przeprowadzonych badań poziom ten sięga aż 10 procent, co dla diabetyków jest ogromną różnicą.